Słodki smak sukcesu

Uczniowie Zespołu Szkół Technicznych im. Eugeniusza Kwiatkowskiego w Grodzisku Wielkopolskim – Dominika Ludwikowska i Jakub Kaczmarek wywalczyli III miejsce podczas VIII edycji Mistrzostw Polski Uczniów Szkół Cukierniczych Expo Sweet 2018. Odbyły się one w Warszawie dniach 27-28.02 2018 r.

Wraz z nauczycielem Moniką Jacyno stanęli na ostatnim stopniu podium i odebrali brązowe medale Mistrzostw. Oprócz nagród indywidualnych, medali i pucharu laureaci otrzymali czek na doposażenie pracowni w wysokości 3 tysięcy złotych. Zarówno Dominika jak i Jakub odbywają praktyki w cukierni Alina i Jan Kachliccy.

W trakcie X jubileuszowej już edycji targów cukierniczych Expo Sweet 2018 odbywało się wiele konkursów i turniejów, w których rywalizowali najlepsi cukiernicy z kraju i z zagranicy. Były to między innymi: Cukiernicze Mistrzostwa Polski, Mistrzostwa Europy w Dekoracji Tortów czy Międzynarodowy Konkurs Dekoracji Cukierniczych. Podczas ostatniego dnia targów swoje umiejętności mogli zaprezentować młodzi ludzie uczący się dopiero zawodu.

Mistrzostwa Polski Uczniów Szkół Cukierniczych to najbardziej prestiżowy turniej dla młodych adeptów sztuki cukierniczej. Cieszy się niezwykłą popularnością, a jego ranga z roku na rok wzrasta. Co roku organizatorzy otrzymują dziesiątki lub setki zgłoszeń. Do udziału w ścisłym finale kwalifikuje się jednak tylko 12 najlepszych drużyn z całej Polski.

W tym roku finał wywalczyło dwoje uczniów z Grodziska Wielkopolskiego! Zespół Szkół Technicznych w Warszawie reprezentowała Dominika Ludwikowska z klasy 3e oraz Jakub Kaczmarek z klasy 2d . Wraz z opiekunem Moniką Jacyno wybrali się do stolicy, aby rywalizować z najlepszymi.

Mistrzostwa Polski Uczniów Szkół Cukierniczych to bardzo wymagający turniej. Młodzi cukiernicy muszą poradzić sobie nie tylko  z trudnym zadaniem ale również ze stresem wynikającym ze specyfiki konkursu. Presja jest bardzo duża. Zazwyczaj uczniowie podczas konkursów cukierniczych pracują tylko wśród współzawodników i komisji konkursowej. Na Expo Sweet jest inaczej. Młodzi ludzie muszą zmagać się także ze stresem wywołanym obecnością publiczności i kamer telewizyjnych. Efekty ich pracy, a także niedociągnięcia można zobaczyć na olbrzymich ekranach. Uczniowie muszą być perfekcyjni w każdym szczególe. Nie jest też oczywiście łatwo zaprezentować się przed niezwykle wymagającym jury, w którym zasiadają wyłącznie mistrzowie cukiernictwa. Przebieg konkursu śledzą największe autorytety z branży gastronomicznej.

Tematem przewodnim Mistrzostw podczas ósmej edycji było “Fantastyka & Fantasy”. Uczestnicy na przygotowanie dwóch tortów i dziewięciu deserów mieli tylko trzy godziny. Wszystko, oprócz upieczonych ciast. łącznie
z dekoracjami musieli wykonać podczas konkursu. Według komisji konkursowej dwie i pół godziny na przygotowanie tortów to wystarczająca ilość czasu, pod warunkiem, że uczniowie mają wszystko dokładnie wyćwiczone.
Na Expo Sweet nie ma czasu na zastanawianie się. Trzeba działać automatycznie. Dominika i Jakub ćwiczyli więc intensywnie, nawet po kilkanaście godzin tygodniowo.  Pod czujnym okiem trenerów panów Ryszarda Wawrzyniaka
i Macieja Pięty z Cukierni Jan i Alina Kachliccy przygotowywali się do turnieju.

Dominika i Jakub przygotowali tort YEYVIN – przypominający kształtem pień drzewa ze strażnikiem lasu Elfów, obfitujący w wachlarz smaków oraz deser AERIN z owoców lasu w kształcie liści.

Jury oceniało nie tylko wygląd zewnętrzny, smak czy spójność pracy, ale także kreatywność, pomysłowość i umiejętność wykorzystania różnych technik dekoracji. Ważna była także wiedza z zakresu cukiernictwa i właściwa prezentacja swojej pracy.

Trzecie miejsce to olbrzymi sukces. Sukces Uczniów, Szkoły, Zakładu Cukierniczego a także Miasta. To niesamowite uczucie stać przed publicznością z flagą miasta i odbierać podziękowania i nagrody za udział w turnieju – przyznają uczniowie. Ale to co najlepsze przyszło na koniec. Kiedy spiker wyczytał drużynę, która zajęła trzecie miejsce. Nie mogliśmy w to uwierzyć. Długo staliśmy zanim dotarło do nas, że mamy zaraz stanąć na podium

– mówi Dominika.

Nadal nie mogę w to uwierzyć, że uczniowie szkoły z niewielkiego miasta, nie tylko doszli do finału, ale także znaleźli się w pierwszej trójce, wyprzedzając renomowane szkoły z dużych miast. Nie byłoby to możliwe, gdyby nie olbrzymie zaangażowanie i niesamowita współpraca ze szkołą Państwa Kachlickich

– mówi Monika Jacyno nauczyciel przedmiotów zawodowych.

Chciałabym bardzo podziękować Państwu Kachlickim, jak również Panom: Ryszardowi Wawrzyniakowi i Maciejowi Pięta za trud włożony w przygotowanie i wyszkolenie techniczne uczniów. W szkole wciąż brakuje nam profesjonalnego sprzętu i urządzeń, dlatego też wraz z Dominiką i Jakubem zdecydowaliśmy, że za pieniądze z nagrody zakupiony zostanie profesjonalny mikser cukierniczy marki KitchenAid.

-cieszy się Monika Jacyno

Wybrane dla Ciebie