Punktem kulminacyjnym była jajecznica z 714 jaj

Punktem kulminacyjnym była jajecznica z 714 jaj 1

10 września, na terenie Centrum Edukacyjno – Ekologicznego “Pod Chmurką”, przy wiatraku, odbył się piąty festyn rodzinny.

Pogoda dopisała, więc chętnych do wspólnej zabawy i spotkania ze staropolską tradycją nie brakowało.
Pomysł przygotowania w centrum miasta festynu, który ma nawiązywać do tradycji wiejskich – jak przypomniał podczas festynu Burmistrz Grodziska Wielkopolskiego – zrodził się w roku 710-lecia miasta. Od początku, jego celem było przypomnienie dorosłym oraz nauczenie dzieci naszych pięknych tradycji.

Przez kolejne lata spotkań przy wiatraku dzieci miały okazję dowiedzieć się skąd się bierze mąka, jak wypiec chleb, jak wykonać gliniane naczynia, wypleść koszyk z wikliny, wykonać ręcznie ozdoby, czy wypleść wianki.
Nie mniej atrakcji czekało na uczestników tegorocznego festynu. Podczas, gdy na scenie prezentowały się kolejne grupy artystyczne: Zespół Tańca Ludowego Cybinka – Grodzisk, akordeonista Tomasz Drabina, Kabaret TO MY ze Słocina, kapela EKA z Gostynia i gościnnie panie z KGW Kobylniki w tańcu Belgijka, uczestnicy mogli skorzystać z dodatkowych atrakcji.

Wiele radości – nie tylko dzieciom – dostarczyła wiejska zagroda, w której oprócz warsztatów mielenia mąki, wyplatania z wikliny i innych atrakcji można było pogłaskać owce, kozy i króliki. Jak co roku każdy mógł sprawdzić się w konkursie dojenia krowy. Po raz pierwszy dostępne były warsztaty składania latawców. Biżuteria z jarzębiny, tworzona pod okiem pań z Gminnego Stowarzyszenia Kobiet Aktywnych bawiła zarówno dzieci jak i dorosłych. Małe dzieła sztuki wymalowane na twarzach najmłodszych uczestników festynu, jak co roku cieszyły się ogromną popularnością. Dodatkowo można było pod okiem przewodnika zwiedzić wiatrak, a także obejrzeć wystawę fotografii i wesprzeć akcję Gasimy Afrykę – Misja Tanzania.

Najmłodsi chętnie korzystali też z dmuchanych zabaw, a także tradycyjnych, dawnych zabaw podwórkowych jak kulanie kapusty, rzut beretem, rzut ziemniakiem do celu czy skoki w workach.

Chleb ze smalcem i kiszony ogórek to smak, który wielu z sentymentem wspomina z lat dzieciństwa, jednak część najmłodszych uczestników miała okazję spróbować tego rarytasu po raz pierwszy.

Punktem kulminacyjnym niedzielnego spotkania rodzinnego była wielka jajecznica z 714 jaj. Liczba ta – jak wielu uczestników słusznie odgadło -związana jest z rocznicą nadania praw miejskich naszemu miastu.

Oprócz jajek, do jej przygotowania wykorzystano 3 kilogramy masła, ponad 5 kg boczku, 3 kg cebuli i ogromną ilość szczypiorku. Pierwsze jajka wbili wspólnie Burmistrz Henryk Szymański, Przewodniczący Rady Miejskiej Marek Kinecki oraz Z-ca Burmistrza Piotr Hojan. Po blisko godzinie smażenia wszyscy chętni mogli skosztować ciepłego poczęstunku.

UM Grodzisk Wlkp.

0 0 głosuj
Ocena artykułu

Rozwój lokalnych mediów potrzebuje finansowania, Twoje wpłaty czynią nas niezależnymi i samowystarczalnymi. Dziękujemy.

Wybrane dla Ciebie

Opublikował: PGO24

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
Pokaz wszystkie komentarze
0
Co o tym myślisz? Prosimy o komentarz.x
()
x