Pokaz umiejętności uczniów wzbudził zachwyt i podziw

Pokaz umiejętności uczniów wzbudził zachwyt i podziw 1

Michał Bresz, Sylwia Studzińska, Monika Wencel i Justyna Cylna to uczniowie klasy IVG, o profilu technik żywienia i usług gastronomicznych grodziskiego ZSP. Wraz z nauczycielami Małgorzatą Piaskowską i Marzeną Ankiewicz zaprezentowali swoje umiejętności podczas krajowej konferencji „Edukacja z praktyką – partnerstwo na rzecz dualnego kształcenia zawodowego”.

Konferencja odbyła się 20 listopada w Warszawie na Stadionie Narodowym. Jej organizatorem była Fundacja Rozwoju Systemu Edukacji- Narodowa Agencja Programu Erasmus+.

Pokaz umiejętności uczniów wzbudził zachwyt i podziw 2 Pokaz umiejętności uczniów wzbudził zachwyt i podziw 3 Pokaz umiejętności uczniów wzbudził zachwyt i podziw 4

Uczniowie od dawna, pod okiem Małgorzaty Piaskowskiej, szkolą się w sztuce dekoracji potraw i carvingu. W szkole wdrożony jest program nauczania pod nazwą: „Dekoracja potraw i Carving”.

Michał Bresz wyrzeźbił w arbuzie wizerunek patrona grodziskiego zespołu szkół – inż. Eugeniusza Kwiatkowskiego. To dzieło, podobnie jak i inne kompozycje np. patery z owocami, budziły wśród uczestników konferencji zachwyt. Wszyscy dopytywali o tajniki i technikę tej niezwykle precyzyjnej, a zarazem efektownej sztuki. Piękne kolory i oryginalne kształty kwiatów zatopionych we wnętrzu żelatyny sprawiły, że nikt nie mógł przejść obojętnie obok pokazu kwiatów 3D w galarecie. Nauczyciele i uczniowie „grodziskiego gastronomika” byli bardzo zadowoleni, że pokaz carvingu oraz kwiatów 3Dw galarecie, wzbudził zachwyt i podziw.

Pokaz umiejętności uczniów wzbudził zachwyt i podziw 5 Pokaz umiejętności uczniów wzbudził zachwyt i podziw 6

Żartowano, że to jakieś „czary”- pozwoliły uzyskać takie „cudeńka”, albo odbyte zagraniczne kursy młodych ludzi. Ale to nie „czary”, to wyćwiczona technika tworzenia kwiatów 3D naszej młodzieży przy jednoczesnym wsparciu i zaangażowaniu opiekuna – pani Małgosi Piaskowskiej. Spokój i opanowanie, ale też wyobraźnia przestrzenna i kreatywność są niezbędne do wykonania takich kolorowych, ale i subtelnych kompozycji. Do tego trzeba niebywałego talentu. To wielki sukces, że praca, pasja, talent zostały docenione.

– cieszy się Marzena Ankiewicz, nauczyciel uczący przedmiotów zawodowych gastronomicznych w Zespole Szkół Ponadgimnazjalnych im. Eugeniusza Kwiatkowskiego w Grodzisku Wielkopolskim.

0 0 głosuj
Ocena artykułu

Rozwój lokalnych mediów potrzebuje finansowania, Twoje wpłaty czynią nas niezależnymi i samowystarczalnymi. Dziękujemy.

Wybrane dla Ciebie

Opublikował: PGO24

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
Pokaz wszystkie komentarze
0
Co o tym myślisz? Prosimy o komentarz.x
()
x