Kulinarny Wehikuł Czasu nabiera tempa

W listopadzie 2019 r. Grodziska Biblioteka Publiczna w Grodzisku Wielkopolskim otrzymała dofinansowanie w wysokości 8500 zł, na realizację projektu pt. “Kulinarny wehikuł czasu” w ramach Regionalnego Konkursu Grantowego “Równać Szanse 2019”.


Projekt skierowany został do młodzieży w wieku 13 – 19 lat. Zgodnie z przyjętym harmonogramem realizacja projektu rozpoczęła się w styczniu 2020 r. i potrwa do końca czerwca 2020 r. Dziewięcioosobowa grupa młodzieży prężnie zabrała się do pracy czego wynikiem są decyzje, uzgodnienia i zawierane umowy z grodziskimi instytucjami i organizacjami, określające zasady współpracy przy realizacji projektu.

Do chwili obecnej w grodziskiej Bibliotece odbyły się trzy spotkania, na których zapadły pierwsze decyzje i ustalenia planu działań.

W poniedziałek, 3 lutego w Centrum Kulturalno – Rozrywkowym „Masarnia” w Grodzisku Wielkopolskim, którego właściciele wyrazili chęć współpracy, odbyły się pierwsze warsztaty kulinarne. Pod okiem profesjonalnego kucharza młodzież przygotowywała tradycyjną wielkopolską potrawę – szare kluski ziemniaczane z kapustą. Kolejne, odbędą się już 20 lutego tym razem w Słocinie, gdzie wspólnie z Kołem Gospodyń Wiejskich młodzież przygotowywać będzie kolejne tradycyjne potrawy grodziskiej kuchni regionalnej.

Wśród pomysłów jakie będą realizowane podczas projektu pojawiają się warsztaty kulinarne, wyjazd do wybranej przez młodzież restauracji, w której serwowane są dania kuchni regionalnej, spotkanie z grupą młodzieży ze Zbąszynia realizującą podobny projekt, prowadzenie kulinarnego bloga, przygotowanie folderu z przepisami regionalnymi będącego podsumowaniem projektu oraz kilka jeszcze niespodzianek dla mieszkańców Grodziska Wielkopolskiego i nie tylko.

GBP

CZYTAJ DALEJ:

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *