Krystyna Kurek drobiowe grodzisk

Grodzisk Moje Miasto – portal już działa

Cieszymy się, że jest pozytywny odzew ze strony wielu osób – mówią Michał i Remi. Ich pasja połączona ze wsparciem ze strony życzliwych ludzi zaowocowały powstaniem portalu historycznego Grodzisk Moje Miasto, którego uroczysta inauguracja nastąpiła 20 stycznia o 16.00 w grodziskim CKR Masarnia przy ul. Powstańców Chocieszyńskich 23 e. Wydarzenie zgromadziło liczne grono osób chcących skorzystać z tej niepowtarzalnej szansy sentymentalnej podróży w przeszłość.

Bogata i rosnąca z każdym dniem kolekcja archiwaliów związanych z Grodziskiem coraz pełniej oddaje charakter tego miasta. Piwo, woda, piwobranie, giełda birofiliów, czyny społeczne, tradycje przedwojenne, Dyskobolia to tylko kilka myśli na temat miasta, które już przeminęło, ale będzie trwać w pamięci. Świadectwa starszych mieszkańców, ocalone od zapomnienia i zniszczenia zdjęcia ze strychów nieistniejących już domów, obszerne odkurzone kroniki szkół i instytucji, multimedialne prezentacje – to wszystko znajduje się na stronie www.gmm.org.pl. Dzięki serwisom społecznościowym materiały docierają do Grodziska z najdalszych zakątków świata.

[good-old-gallery id=”3537″]

Podczas niedzielnego otwarcia organizatorzy zadbali o prawdziwą ucztę nie tylko dla ducha, ale także dla ciała. Po wernisażu starych fotografii Grodziska od czasów zaborów do PRL, który rozpoczął się o godzinie 16 apetyt przybyłych rozbudziła prawie dwugodzinna, barwna, ciekawa, pełna humoru i miejskich legend opowieść kustosza Muzealnej Izby Tradycji w Grodzisku Wielkopolskim – p. Dariusza Matuszewskiego pod tytułem „O oberżach, restauracjach i knajpach”. W dalszej części rozrywkowej zagrał zespół Kleinschmidt i Szczęsny.

W ten dzień do znakomitych tradycji wielkopolskiej kuchni nawiązał szef kuchni CKR Masarnia Artur Dzierzbicki, który wraz z goszczącym szefem kuchni Sheraton Warsaw Hotel Arturem Grajberem opracował specjalne menu „Zapomniana Kuchnia Wielkopolski”.

Piwowarzy z Wolsztyńskiego Browaru Domowego M&P pozwolili zebranym skosztować warzonego przez siebie tradycyjnego piwa. Można było także poszerzyć swoją wiedzę teoretyczną i dokonać degustacji najlepszych polskich win  gronowych, dostarczonych na tę okazję przez Polskie Wina.

Imprezę prowadził występujący na scenie Teatru Lubuskiego artysta Łukasz Kucharzewski.

Wystawa starych fotografii w CKR Masarnia potrwa jeszcze dwa tygodnie.

Sponsorzy

Wybrane dla Ciebie

Autor: PGO24